Daniel Bertland – ny i CFFF:s styrelse

Vid CFFF:s årsmöte i juni valdes Daniel Bertland in som ny styrelsemedlem. Han driver investmentbolaget DAFEJ Invest AB, som huvudsakligen förvaltar fastigheter. Som styrelsemedlem ser han fram emot att kunna inspirera studenter och bidra till ett ökat samarbete mellan akademi och näringsliv.

Efter sina studier (en ingenjörsexamen följt av en mastersexamen i nationalekonomi) arbetade Daniel först som aktieförvaltare och sedan som analytiker på ett investmentbolag. 2012 tog han klivet över till familjeföretaget Bertlands Fastigheter, där han blev vd.

Daniel Bertland

Hur kändes branschbytet och steget till eget företagande?
– Rune Andersson, som är styrelseordförande på investmentbolaget Mellby Gård där jag då arbetade, uppmuntrade mig att driva eget. Det sammanföll med att Bertlands Fastigheter var i en expansiv fas. Det var nervöst till en början, men jag har aldrig lärt mig och utvecklats så mycket som person sedan jag tog detta kliv. 

Vad har hänt sedan dess?
– För ett och ett halvt år sedan delade jag, min syster och våra föräldrar upp Bertlands Fastigheter i tre delar, där mitt bolag heter DAFEJ Invest AB. Numera ägnar jag även en hel del tid åt några rörelsedrivna bolag som bolaget förvärvat: Kronprinsens Uthyrning AB, som ägnar sig åt förvaltning av garage, samt Classicum Växthus AB och Kabbarps Trädgård AB, som tillsammans bildar ett grönt och hållbart affärsområde.

Vad var det som lockade med fastighetsbranschen?
– Branschen är en blandning av så mycket, vilket jag tycker om: hyresgäster, leverantörer, ekonomi, teknik och att vara en del av staden. Jag uppskattar också att arbeta långsiktigt.

Vilka är dina styrkor?
– Jag har en bred och generell kunskap och trivs med att ha många bollar i luften. Jag känner också att jag är bra på logiskt tänkande och att se möjligheter. Att göra affärer är nog det jag tycker är allra roligast!

Varför valde du att gå in i CFFF:s styrelse?
– Det är många år sedan jag studerade och utbildning har verkligen gett mig alla mina förutsättningar. Jag vill vara med och pusha för utbildning genom att lyfta fram att studier kan ge möjligheter till utvecklande jobb. Att vara en del av CFFF känns som en möjlighet för mig att kunna ge tillbaka. Jag vill inspirera studenter och hjälpa dem att skapa nätverk. Jag vill också bidra till ett ökat samarbete med näringslivet. 

Fakta
Utbildning: Teknisk fysik på Lunds Tekniska Högskola följt av en masterutbildning i nationalekonomi på Ekonomihögskolan i Lund.
Arbete: Efter studierna arbetade Daniel först som aktieförvaltare på Danske Bank, därefter som analytiker på investmentbolaget Mellby Gård. 2012 klev han in i familjeföretaget Bertlands Fastigheter, som 2019 delades upp i tre delar. Sedan dess är Daniel vd för DAFEJ Investment AB.
Fritid: Vara med familjen (fru och tre barn), gärna i sommarhuset i Blekinge; i skogen eller i skärgården, där olika vattensporter och båtturer lockar.