Driven av vilja att bidra och att inte ha tråkigt

Att det var just fastighetsvetenskap hon skulle studera var lite av en slump. Men sedan beslutet togs har Rebecka Lundgren klarat av en kandidatexamen, två mastersexamina samt en rad fastighetsförvaltande tjänster inom offentlig sektor, i Sverige och Nya Zealand. I dag är hon doktorand och forskningsledare på LTH, inom forskningsprojektet SHORE.

Efter en kurs i freds- och konfliktvetenskap på dåvarande Malmö högskola, följt av två år i London, flyttade Rebecka hem för att fortsätta studera. När hon funderade över vad hon skulle läsa fastnade hon för programmet i Fastighetsföretagande på Malmö högskola.

– Min mamma sa: ”Det är väl pengar i fastigheter, så det är väl bra.” Och den här gången kändes studierna mer rätt. Det var mer konkret, säger Rebecka.

Efter två år tog Rebecka ett studieuppehåll, för att studera ett år utomlands. Utöver studierna var det möjligheterna att spela rugby som lockade henne till staden Christchurch på Nya Zealand.

– Samma dag som jag köpt min flygbiljett inträffade jordbävningen i Christchurch, men jag åkte ändå. Under den tid jag var där såg jag ingenting av stadens centrala delar eftersom de var helt avspärrade, säger hon.

Studier på distans
Det avslutande året på programmet i Fastighetsföretagande läste Rebecka på distans, från Enköping. Hit valde hon att flytta när hon kom hem till Sverige, för att det fanns ett rugbylag där som var intresserade av henne. Utöver studierna arbetade Rebecka som fastighetsförvaltare på Fortifikationsverket i Enköping. Efter att hon avslutat utbildningen fick hon en traineetjänst på Uppsalahem.

Bild Rebecka Lundgren, LTH
Rebecka Lundgren, LTH

– Men där slutade jag i förtid, för det var för tråkigt. Istället började jag jobba på skolförvaltningen i Enköpings kommun, med ansvar för deras fastigheter, säger Rebecka.

Och börjar ni redan nu få svårt att hänga med i svängarna så har det bara börjat. För Rebecka sitter inte tyst i en hörna och har tråkigt onödigt länge. Snart väntade nämligen nästa resa till Christchurch på Nya Zealand. Den här gången stannade hon längre, närmare sju år. Åren fylldes av rugbyspelande, omskolning av galopphästar och olika tjänster inom kommunen. Först på bygglovsavdelningen, därefter på kommunens fastighetsavdelning. 

Två mastersutbildningar
Parallellt med arbetet (samt rugbyspelandet och arbetet med hästarna) läste Rebecka först en masterutbildning i fastighetsinvestering och finans, på distans, via Heriot Watt University i skotska Edinburgh. Följt av ännu en masterutbildning, även denna på distans, via Högskolan i Gävle. Denna gång om beslut-, risk och policyanalys.

– Det var när jag arbetade som fastighetsanalytiker på Christchurch kommun som jag fattade att jag hittat rätt. Jag vill göra skillnad och här arbetade jag med att bygga upp staden efter jordbävningen, med allt från att skapa rutiner för bygglov till att få vara med och driva och analysera deras fastigheter och planera vad som skulle göras med dem på lång sikt, säger Rebecka och förtydligar:

– I Nya Zealand finns ett lagkrav på att kommunerna ska upprätta en plan för sina fastigheter vart tredje år, som ska löpa femtio år framåt. Det här var ett stort jobb för mig. Efter tre år som fastighetsanalytiker fick jag ett chefsjobb inom kommunen. Då lärde jag mig att det inte var min grej att vara chef. Istället blev jag headhuntad till den statliga skolförvaltningen, med ansvar för alla skolor på Sydön, totalt ungefär 500 skolor, säger Rebecka.

Struktur och planer
Än en gång handlade det om att skapa struktur, planer och policys. 

– Istället för att vara chef över människor fick jag chefa över processer, vilket passade mig bättre, säger hon.

Innan Rebecka lämnade Christchurch hann hon bli headhuntad ännu en gång, till Lincoln University, ett lantbruksuniversitet. Här hjälpte hon, återigen, till att bygga upp och skapa struktur i form av förvaltningsprocesser, planer och policys. I rollen som fastighetsförvaltare och ”space manager”.

Därefter var det tid att lämna Nya Zealand för att resa hem till Sverige, våren 2021. Doktorandstudier på LTH i Lund hägrade, inom projektet SHORE, som hon för övrigt är forskningsledare för.

– I projektet och i min avhandling försöker vi på olika vis att belysa hur vi kan göra mer med det fastighetsbestånd vi redan har. Vi studerar till exempel vad delningsekonomi kan bidra med. Vad kan delade ytor och effektivisering av ytor bidra med? Hur påverkar det de människor som använder ytorna samt de som ger service inom här, säger Rebecka.

Fyra fallstudier
Inom studien arbetar de med fyra fallstudier och kommer att genomföra intervjuer med dem som äger och använder de aktuella ytorna. Ambitionen är att ta reda på hur delningen påverkar de olika aktörerna. 

– Även i min roll som doktorand känner jag att jag kan göra verklig skillnad. Branschen är intresserad av vad vi gör och jag hoppas att min avhandling inte kommer att ligga och damma på hyllan när den är klar. Jag trivs jättebra och stannar gärna här. Men jag måste få ”pilla lite med verkligheten” ibland också, därför hjälper jag då och då till med kalkyler och analyser på ett fastighetsbolag, avslutar hon.

Fortsatt full fart framåt, med andra ord. Med många bollar i luften samtidigt. Något säger mig att vi lär höra talas om Rebecka Lundgren snart igen.

Vill du veta mer om Rebeckas forskning kan du läsa mer här eller sända en e-post till henne. 

/Lotta Solding