Hur ökar vi kunskapen om hållbar renovering?

Sammanfattning av frukostmötet den 20 april 2023

Hur blir vi bättre på att renovera, omvandla och föräta våra städer – med bibehållen hållbarhet? Om det handlade CFFF:s frukostmöte den 20 april. Dels fick vi höra om Granitors omvandling av den historiska byggnaden Maria Magle i Lund, dels fick vi en försmak av den praktiknära forskarskolan ASSURE, med hållbar renovering i fokus och start i höst.

Stefan Andersson, Granitor

Först ut denna morgon var Stefan Andersson, Projektchef Bostadsutveckling på Granitor. Han gav oss en inblick i ombyggnaden av Maria Magle, en historisk byggnad i Lund som just nu omvandlas till en bostadsrättsförening. Maria Magle har anor från 1100-talet, då en kyrka uppfördes på platsen. Sedan dess har fastigheten även hyst två av Lunds universitets institutioner. Granitor förvärvade fastigheten 2016 och påbörjade ombyggnaden 2021. Inflyttningen är planerad till slutet av 2023.
– Utöver att som vanligt att ta hänsyn till faktorer som exempelvis hälsa, brand, akustik, tillgänglighet och energi, så behövde vi i det här fallet även ta hänsyn till bevarandekrav och arkeologi. Vi har helt enkelt behövt förhålla oss till en ny hierarki där hälsa och boendemiljö är överordnat, men där bevarande och arkeologi går före faktorer som tillgänglighet och energi. Vi har också fått bekräftat att rivning så gott som alltid betyder överraskningar, sa Stefan Andersson.

Arkeologiska och andra utmaningar
En av de arkeologiska utmaningar var kopplad till det som finns under fastigheten. Länsstyrelsen gav nämligen Granitor tillstånd att schakta på maximalt tre decimeters djup, annars riskerade de att riva upp gamla gravar. Inom avgränsade områden fick de dock lov att gräva djupare, för att till exempel kunna byta avlopp. Beslutet påverkade bland annat planteringar av en häck, som Granitor valde att plantera i fasta kärl.

Bland övriga utmaningar nämnde Stefan bland annat omfogningen av skorstenarna, som slutade med att samtliga skorstenar fick monteras ned och muras om. Ett både tidsödande och krävande arbete. När det gäller fasaderna var planen att 15 procent skulle fogas om, vilket slutade med att hela 75 procent fick fogas om.

Olika perspektiv
– Vi har insett hur olika perspektiv det finns både på renovering och hur ofta underhåll bör göras, avslutade Stefan Andersson.
Stefans anförande ledde till många nyfikna frågor. Bland annat hörde vi Stefan svara att ”Nej, projektet har inte den ekonomiska lönsamhet som först planerades.” Någon i publiken sa att för att arbeta med renoveringar ”måste man älska överraskningar”. En annan publikröst menade att vi ofta underskattar marknaden, apropå vilken målgrupp som är intresserad av den här typen av fastigheter. ”Jag tror att vi måste vara beredda på en omställning av vårt tänk”, sa hon.

Många vittnade också om svårigheterna att hitta rätt i sina myndighetskontakter och att det ofta saknas praxis när det gäller just renovering och bevarande. Även inom en myndighet kan åsikterna gå isär, vilket kan fördröja den här typen av projekt. ”Det finns en ovana hos alla parter, vilket kräver pragmatism”, sammanfattade Stefan Andersson diskussionen.

Forskarskolan ASSURE
Frukostmötet avslutades med information om forskarskolan ASSURE – Adaptation of urban Space through SUstainable Regeneration. Satsningen finansieras av Formas och är ett samarbete mellan Malmö universitet, Lunds Tekniska Högskola, Uppsala universitet via Campus Gotland samt RISE. 
– I höst börjar åtta doktorander vår utbildning, fördelat på de tre lärosätena och RISE. Doktoranderna kommer att ha sin vardag på olika håll, men vi kommer att samarbeta och arrangera gemensamma träffar varje termin. Och vi vill gärna ha in praktiker i utbildningen, sa Helena Bohman, universitetslektor på Malmö universitet och en av de ansvariga för utbildningen.

Det sista menat som en uppmaning till CFFF:s medlemmar att gärna bidra med sina erfarenheter. Några medlemmar deltar redan i satsningen: HSB Malmö, Stena Fastigheter, Structor projektledning Malmö och Vasakronan.
– Vi vill skapa en plattform där det ska vara enkelt att bidra, utifrån sina egna villkor och förutsättningar. Ni kan till exempel bidra med empiriska exempel från er vardag. Och då är det inte bara de lyckade projekten vi är intresserade av, vi lär oss av misstagen också! Ni kanske också kan tänka er att låna ut ett skrivbord, låta en doktorand ”prya” hos er eller kanske bli intervjuade för att dela med er av era erfarenheter och kunskaper om rivning och återbruk? I så fall är det bara att ta kontakt med någon av oss, sa Helena Bohman.

Att döma av antalet frågor och intresset bland publiken lär det inte råda någon brist på forskningsutmaningar och frågor att ta sig an för de åtta doktoranderna.

Fakta

Här kan du läsa mer om ASSURE.

Är du nyfiken och vill veta mer? Kontakta i så fall Helena Bohman.