”Jag hoppas att få fler verktyg i min verktygslåda”

CFFF delar varje år ut ett mentorstipendium. Stipendiaten får tillsammans med en mentor möjlighet att utveckla sig själv och sitt ledarskap samt fundera över framtida karriärsteg. Årets stipendiat heter Elin Sönnerdahl och är chefsjurist på HSB Malmö.

– Det kändes väldigt oväntat och samtidigt jätteroligt när jag fick veta att jag fått stipendiet. Jag älskar att lära mig saker, både om mig själv och andra. Och jag gillar att testa nytt. Det känns som en otrolig möjlighet att få ha ett bollplank med andra erfarenheter än jag själv, säger Elin.

När detta skrivs har Elin och hennes mentor bara hunnit ses ett par gånger. Men hon har fått vissa uppgifter och redan fått en del nytt att tänka på.

Elin Sönnerdahl

– Min mentor kan till exempel fråga hur vi arbetar med vissa frågor. Och när jag berättar det så kan hon säga: Men vad skulle hända om ni i stället gjorde så här? Det är väldigt nyttigt att vända på perspektiven. Det sätter i gång processer och ger mig saker att fundera på, säger hon.

Vad hoppas du på framåt?
– Jag hoppas att få fler verktyg i min verktygslåda. Och kanske en tydligare vision av vad jag vill inom mitt område. Jag vill också gärna få nya insikter om mig själv och hjälp att fundera över vilket spår jag ska välja framåt, säger Elin.

Inom HSB pågår för närvarande ett arbete för att planera en fusion mellan HSB Malmö och HSB Göteborg. 

– Jag gillar förändring och vill inte ha det för statiskt. Jag tänker mig inte att jag ska göra samma sak för alltid. Därför tycker jag att den här omställningen känns mer spännande än läskig. Jag har landat på fötterna de allra flesta gånger som jag har upplevt förändringar genom livet, säger Elin.

En termin blev nio år
Livsomställningar och att prova på nya saker är något som Elin har en viss erfarenhet av. Som 19-åring lämnade hon Sverige och flyttade till London. I stället för att stanna en termin blev vistelsen nio år lång. Elin fick ganska snabbt jobb som receptionist och slutade som projektledare och kontorsansvarig på ett företag som expanderade. När hon flyttade tillbaka till Sverige var hon gift och hade barn.

– När vi landat på hemmaplan fick jag jobb som skolsekreterare. Ganska snart fick jag i uppgift att ”hjälpa till” att lansera ett nytt HR-system. Den här typen av saker händer mig alltid. Det slutade med att jag under ett par års tid arbetade med chefsstöd för det nya systemet, säger Elin.

För att komma vidare i karriären insåg Elin att hon behövde en universitetsutbildning. Hon gjorde högskoleprovet, sökte fem olika utbildningar och kom in på juristprogrammet i Lund.

Juridikstudent som 30-åring
– Det här var det mest utmanande programmet av de fem och jag funderade på om jag skulle klara det. Men vad är det värsta som kan hända, frågade jag mig. Hösten 2012 började jag, 30 år gammal, mina juridikstudier i Lund. Jag var tio år äldre än de flesta, säger Elin.

Utbildningen gick bra och mot slutet av utbildningen blev Elin erbjuden en tjänst som ”studentlärare”. Det vill säga att leda workshops och repetitionsgenomgångar för yngre studenter.

– Det var ett stålbad som var tufft, men lärorikt. Studenterna var ju bara några terminer efter mig. Men jag lärde mig att prata inför folk, säger Elin.

Nyutexaminerad och arbetslös
2017 var hon nyutexaminerad, arbetslös och osäker på vad som skulle bli hennes nästa steg. Via en kollega i bostadsrättsföreningens styrelse fick hon tips om att HSB sökte en jurist.

– Jag tror att personen i fråga la ett gott ord för mig. Och ja, allt löser sig till sist. Jag tror att jag är bra på att skapa goda relationer som håller länge. Jag har också haft en otrolig tur och haft många bra chefer, säger Elin.

Till en början arbetade Elin deltid på HSB, som konsult. Så småningom fick hon en anställning på 75 procent, vilket ledde till en heltidstjänst.

– När jag flyttade hem från London lovade jag mig själv att inte arbeta i ett privat företag. Jag ville göra samhällsnytta och det känner jag att jag kan göra i dag i mitt jobb på HSB, avslutar Elin.

/Lotta Solding