Stipendium för 2024 års bästa masteruppsats – om svenskt bostadsbyggande i förändring

På CFFF:s frukostmöte den 27 februari fick Nora Lundevall och Hilda Steen ta emot ett stipendium för bästa masteruppsats 2024. De tog examen i fastighetsvetenskap vid LTH våren 2024 och i sin uppsats har de studerat marknadens påverkan på kontraktsutformning.

– Vi såg bland annat att pandemin och invaderingen av Ukraina har lett till en ekonomisk påverkan på marknaden och att byggbranschen har märkt av en minskad efterfrågan och höga produktionskostnader, sa Nora.

Deras studie visar att kontrakt utformas olika, utifrån marknadens ekonomiska läge. Studien visar också att vissa krav, entreprenadformer och ersättningsformer som hanterar risker bli vanligare när marknaden är osäker.

– Vårt syfte var att tydliggöra förändringen i trender för riskfördelning och kontraktstyper för offentliga bostadskontrakt i Storgöteborg, Stormalmö och Storstockholm. De kontrakt vi studerade skrevs 2018–2023 för såväl nyproduktion, renovering som ombyggnation, sa Hilda.

Tre frågeställningar
Tre frågeställningar har genomsyrat examensarbetet: 1) Hur har trender inom entreprenadformer och ersättningsmodeller utvecklats? 2) Vilka faktorer påverkar riskfördelningen mellan entreprenörer och beställare? 3) Hur har kravställningar i kontrakten förändrats över tid?

Nora och Hilda har gjort både en litteraturstudie och en blandad studie, som bestått av en statistisk undersökning av 127 kontrakt och intervjuer med sex experter.

– Städernas ekonomiska förutsättningar ser olika ut, utifrån deras storlek. Stockholm har påverkats mindre av den ekonomiska nedgången medan Malmö har drabbats hårdast. De hade inga kontrakt alls 2023, sa Nora.

Bland övriga slutsatser märks att totalentreprenad var vanligast under samtliga studerade år. Totalentreprenad i samverkan ökade under 2021, men minskade något under 2022 och 2023. Det kan spegla ett visst ökat intresse för mer kollaborativa projektmodeller som en metod för att förbättra effektiviteten, vilket också stöds av litteraturstudien.

Säkrare ersättningsmodeller vanligare
– Pandemin och kriget i Ukraina kan ha bidragit till att säkrare och mer förutsägbara ersättningsmodeller blivit vanligare, som fast pris med indexreglering. 93 av de 127 kontrakten reglerar sund konkurrens, sa Hilda.

Nora tog vid:
– Vår litteraturstudie visar på en rörelse mot mer transparenta upphandlingsprocesser och rättvisa kontraktsvillkor, som uppmuntrar en sund konkurrens. Intervjuerna visar att det finns en stark efterfrågan på ökad rättvisa i anbudsprocesserna och att beställare nu inkluderar krav som syftar till att upprätthålla sund konkurrens, sa hon och avslutade:

– En övergripande reflektion är att kontrakt blir viktiga på en ekonomiskt tuff marknad. I kontrakten fördelas risk och ansvar, vilket gör det än viktigare att det är tydligt definierat och anpassningsbart utifrån marknadsläget.

Här kan du läsa mer och ladda ned deras uppsats.

/Lotta Solding