En amerikansk trafikplanerare som uppskattar svensk helhetssyn

Nick Meltzer arbetar till vardags med att planera regional kollektivtrafik i Oregon Cascades West Council, i USA. Våren 2022 har han varit tjänstledig och i stället tillbringat några månader i Malmö. Här har han utforskat stadens, regionens och landets kollektivtrafik men även gästföreläst för studenter på Malmö universitet. 

– Jag hade arbetat mycket under en period och kände att jag behövde en paus. När min fru fick möjlighet att arbeta en tid på Malmö universitet passade jag därför på att följa med. Jag hade en del egna planer innan vi reste. Men att även jag skulle involveras i undervisningen av studenter på ett av universitetets mastersprogram hade jag inte förväntat mig. Det har varit väldigt roligt och jag har blivit mycket väl bemött och emottagen, säger Nick.

Nick Meltzler

Genom att berätta om sitt arbete i USA, det vill säga framför allt planering av och policys för regionala transporter och markanvändning, har Nick kunnat bredda studenternas perspektiv. Både de och flera universitetskollegor har varit intresserade av hans erfarenheter.

Vilka är de största skillnaderna mellan ditt arbete och motsvarande arbete i Sverige?

– I USA är det ofta fler aktörer inblandande, vilket gör planeringsarbetet svårare och mer komplext. Det är fler ”lager” hos oss och fler intressen att ta hänsyn till. Det gör att det blir fler diskussioner och mer bråk. USA är generellt mer individualistiskt än Sverige, en trend som har ökat de senaste tio åren, säger Nick.

Vad hade du för förväntningar innan du kom hit?
– Jag hade inte varit i Sverige förut och hade inga förväntningar alls. Jag arbetade mycket innan vi åkte, så jag var mest bara förväntansfull och tyckte att det skulle bli skönt att komma i väg. Väl här har jag känt mig glad över möjligheten att få utforska en ny plats och tycker att Malmö är toppen att bo i. Det är enkelt att ta sig runt i stan och det är också enkelt att ta sig ut till olika vandringsleder utanför stan, vi har till exempel gått några etapper på Skåneleden.

Vilka skillnader har du upptäckt mellan Sverige och USA?
– Det är många butiker som stänger klockan 18 här och många är också stängda på söndagar. Så är det inte hemma. Det innebär å ena sidan att vi måste planera lite mer, men å andra sidan att alla människor får mer ledigt. Ledig tid respekteras och livskvaliteten är hög här. Rent allmänt tycker jag att ni är bättre på att ha ett helhetsperspektiv. Det känns också tryggare att leva här. 

Och när det gäller trafikplanering?
– Jag har till exempel varit ute på en cykeltur med en trafikplanerare på Malmö stad. Utifrån den turen skulle jag säga att ni är mer pragmatiska än vi och ser mer till helheten. Ni planerar från start för såväl fotgängare, cyklister, kollektivtrafik och fordon. Hemma är det ofta så att vi fastnar i olika specialintressen och debatten blir mer polariserad. Ni är mer balanserade.

Vad tycker du om Malmö?
– Utöver vad jag redan har nämnt så tycker jag om att staden har en så blandad befolkning. Jag tycker också mycket om alla fina parker, de gör att jag knappt saknar mitt hus och min trädgård där hemma. Ni har också bättre mat här och många fina restauranger! 

Vad har förvånat dig mest?

– I början slogs jag av hur mycket kaffe alla drack. Men nu dricker jag lika mycket själv! Det är också slående hur öppna alla är och hur lätt det är att ha konversationer med människor om allt möjligt. Många är väldigt intresserade. Efter en lång och mörk vinter märker jag också hur det varma och soliga vädret förbättrar allas humör, precis som hemma i Oregon.

/Lotta Solding