Ett år in på forskarskolan ASSURE uppskattar Winnie Westerlund möjligheten att kunna dra nytta av flera av sina tidigare utbildnings- och yrkestrådar. Att forskningen är praktiknära gillar hon också. Hennes forskningsområde är kulturvård och stadsbyggnad.
– Det känns varken intressant eller skäligt att arbeta med nyproduktion i dag. För mig känns återbruk och bevarande som ett mer relevant fält att arbeta med, säger hon.
Winnie Westerlund har flera utbildningar i bagaget. Hon har bland annat studerat teater och scenografi i Berlin samt utbildat sig till arkitekt i Bergen. Därefter arbetade hon på en arkitektbyrå i Stockholm, vilket hon under ett år kombinerade med att läsa en masterutbildning om restaurering på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.
Lågkonjunkturen gjorde sedan att hon miste sin anställning och började se sig om efter nya möjligheter.
– Jag ville gärna jobba mer teoretiskt med frågor som gestaltning, hållbarhet, stadsutveckling och kulturvård. Att få möjlighet att jobba mer fördjupande var något som legat och grott ett tag. När jag hittade och kom in på ASSURE kändes forskarskolans tema verkligen spot-on. Att få arbeta med olika aspekter av byggprocessen tilltalade mig också. Det känns väldigt lyxigt att kunna arbeta med det jag är intresserad av, säger Winnie.
Placerad på Gotland
Winnies doktorandplats är knuten till Uppsala universitet, med placering på Campus Gotland. För att påbörja sin forskning krävdes alltså en flytt för henne och familjen, vilket innebar en ganska stor omställning.
– Det var inte ett självklart val att flytta hit, men jag tänkte samtidigt att den här chansen nog inte kommer igen.
För ögonblicket arbetar Winnie med en forskningsstudie om bevarande och aktivism. Hon följer olika grupper som arbetar med folkbildning om bevarande och byggnadsmiljöer. Mer specifikt intresserar hon sig för själva organiserandet av grupperna och även deras drivkrafter. Studien kommer troligen att bli en av flera delar av hennes kommande doktorsavhandling.
Hon ska snart även påbörja en annan studie, där hon ska granska hur olika kommuner ser på kulturvärden som drivande faktor i arkitekturstrategier och översiktsplaner.
Fastighetsägarnas perspektiv
– Det vore också intressant att kunna plocka in fastighetsägares långsiktiga perspektiv på de här frågorna. Vilket behov av exploateringsgrad har de? Och hur tänker de när det gäller bevarande och återbruk för både bostäder och lokaler, säger hon och fortsätter:
– Jag kommer också att göra en eller flera fallstudier. Det vore bland annat intressant att studera en plats i ett visst område och göra olika tänkbara scenarier för hur platsen skulle kunna användas.
Som forskare uppskattar Winnie att vara en del av en forskarskola.
– Det är bra med det nätverk som ASSURE erbjuder. Jag uppskattar att få möta forskarkollegor, handledare och andra inblandade på olika möten och konferenser. Jag skulle gärna ha fler eller tätare träffar. Eller varför inte studiebesök eller mer utbyte med andra aktörer?
Vad hoppas du på framåt?
– Det känns än så länge lite ovisst. Jag tror inte att jag vill fortsätta enbart inom akademin, men jag tror inte heller att jag vill återgå till att endast jobba som ritande arkitekt. Jag skulle gärna vilja fortsätta arbeta med forskning och praktik i kombination. Kanske forskning som kan komma till nytta inom arkitekt- eller stadsbyggnadsstrategier, bevarande eller hållbarhetsfrågor? Forskningen känns hur som helst väldigt rolig just nu, jag får hela tiden många nya idéer, avslutar Winnie.
/Lotta Solding
Fakta
Forskarskolan ASSURE (Adaptation of urban Space through SUstainable Regeneration) är ett samarbete mellan RISE, Malmö universitet, Lunds universitet/Lunds Tekniska Högskola och Uppsala universitet/Campus Gotland samt en rad partner: Framtidskoncernen, Vasakronan, Stena Fastigheter AB, HSB Malmö, Krook & Tjäder Arkitekter AB, Structor projektledning Malmö AB, Boverket, Riksantikvarieämbetet, Eurac Research Institute for Renawble Energy, Centrum för Management i Byggsektorn och Centrum för fastighetsföretagande. Satsningen finansieras av Formas.
Här kan du läsa mer på RISE:s hemsida och på Malmö universitets hemsida.