Han ser fram emot samarbete med både med forskare och branschkollegor

Christoffer Andersson är förvaltare på JYMA Fastigheter i Malmö. I juni valdes han in i CFFF:s styrelse, där han hoppas få arbeta för ett tätare samarbete mellan branschen och forskningen. Ett bättre utnyttjande av bostads- och kontorsytor är en av de frågor som intresserar honom.

– Jag är nyfiken och vill gärna lära mig mer om den forskning som bedrivs på Malmö universitet och LTH. Det ska också bli roligt att se hur andra företag i branschen arbetar. Kunskap som jag sedan kan ta med mig hem till kollegorna. För det är lätt att bli hemmablind och fastna i sin egen bubbla, säger han och fortsätter:

– Jag bidrar också gärna med att berätta för studenter hur det är att arbeta som förvaltare på ett mindre fastighetsföretag. Här blir du kanske inte specialist, men detfinns goda chanser att lära sig lite om mycket. Det jag uppskattar med förvaltarrollen är att uppdraget är brett och komplext – från olika typer av installationer till bemötande av kunder. 

Christoffer berättar vidare om just kundkontakten, som inspirerar honom. 

Christoffer Andersson, Jyma Fastigheter

– Från att visa upp en tom och kanske ruff lokal till att skapa en slutprodukt som kunden är nöjd med, det är spännande. Det är roligt att hyra ut lokaler. Att möta nöjda kunder ger mig en kick!

Studier i New York
Efter gymnasiet, som Christoffer gick i Malmö, läste han en femårig, bred ekonomiutbildning på Long Island University, i New York. Därefter arbetade han två år på SCB i Lund följt av två år på en bank i Köpenhamn. Sedan erbjöds han tjänsten som förvaltare på JYMA Fastigheter, där han nu har varit i fem år. 

– En central frågan för oss är hur vi får våra fastigheter att leva i 100 år till. Hur får vi dem att bli ännu mer hållbara och hur lever vi upp till de krav som ställs på oss? Att effektivisera, anpassa och utnyttja ytor är en angelägen fråga för alla. För oss som framför allt har äldre fastigheter är frågan till vissa delar lite svårare, men därmed också rolig, säger Christoffer och tillägger:

– Ur ett bredare perspektiv funderar jag på om bostäder och lokaler verkligen utnyttjas på bästa vis i dag? Hur kan vi skapa en mer effektiv användning av dessa ytor?

Vad lockade dig att vara med i CFFF:s styrelse?
– I ärlighetens namn visste jag inte så mycket om CFFF innan jag fick frågan. Men jag läste på och tittade runt och tyckte att det verkade intressant. Jag tycker om idén att mixa input från branschen med kunskap från forskningen. Därför bestämde jag mig för att det här ville jag vara med och utveckla! Utöver de frågor jag redan har nämnt tycker jag också att återbruk, av bland annat byggmaterial, är en intressant fråga.

JYMA förvaltar bostads- och hyresfastigheter i Malmö – som består av cirka 275 lägenheter och 80 lokaler. Här kan du läsa mer om Jyma Fastigheter

/Lotta Solding