Madeleine Frisk Garcias fokus inom forskarskolan ASSURE har så här långt handlat om analyser av ett fastighetsbolags satsningar på trygghet och segregation. Genom sin forskning hoppas hon kunna bidra till både en utvärdering av de genomförda insatserna och till framtida prioriteringar.
De satsningar som Madeleine har varit med och analyserat har genomförts av Framtidenkoncernen – Göteborgs Stads fastighetskoncern och även Sveriges största allmännyttiga bolag. Hon har granskat några av de stora trygghetssatsningar som har utförts inom deras bostadsområden. Madeleines forskning är knuten till RISE och Malmö universitet.
– Jag har bland annat gjort kvantitativa analyser av bostadsbolagens kundnöjdhetsundersökningar för upplevd trygghet, med hjälp av registerdata. Min första artikel har nyligen blivit publicerad och den handlar om vilka faktorer som påverkar upplevd trygghet. Nästa steg är att effektutvärdera och se om satsningarna har haft någon mätbar effekt, säger hon.
Bidra till samhällsförändring
Madeleine har länge varit intresserad av att kunna bidra till någon form av samhällsförändring; ett intresse som breddades när hon på kandidatnivå studerade statsvetenskap. Det var när hon därefter läste en masterutbildning på Stockholms universitet som hon första gången kom i kontakt med Framtidenkoncernen.
– Det känns bra att kunna hjälpa dem att förstå om deras satsningar haft någon effekt och hur de påverkar bostadsområdena och de som bor där. På så sätt hoppas jag kunna bidra till en positiv samhällsförändring, säger hon.
Parallellt med sina studier har Madeleine också arbetat en del. Hennes anställningar har haft fokus på arbetsrättsfrågor i form av uppdrag som facklig rådgivare, arbete på en a-kassa och inom studentkåren.
Praktikanknytning och gemenskap lockade
Att Madeleine valde att söka sig till ASSURE har flera förklaringar.
– Jag lockades av att forskarskolan är praktiknära och att kunskapsinnehållet verkade intressant. Att dessutom få kunskapsutbyte och gemenskap med andra doktorandkollegor tilltalade mig.
Hur har det första året varit?
– Det har varit otroligt lärorikt. Vi har väldigt intressanta diskussioner och jag har alltid nya perspektiv med mig hem efter våra doktorandträffar. Att få arbeta tillsammans med kollegor som fördjupar sig inom andra områden, men där alla frågor kretsar kring samma kärna, är både stimulerande och utvecklande. Kontakten med våra handledare har också varit värdefull. Deras expertis och det stöd jag får från dem har varit avgörande för min utveckling, säger Madeleine och tillägger:
– Det svåraste med att vara doktorand är att arbeta ensam. Därför upplever jag vår gemenskap som otroligt värdefull och jag tror att den kan vara med och förebygga psykisk ohälsa.
Hur kopplar din forskning an till återbruk och renovering?
– Min forskning är praktiknära, eftersom jag arbetar nära flera fastighetsbolag. Än så länge har jag inte arbetat direkt med transformation, men jag kan mycket väl tänka mig att titta på hur till exempel olika lokaler kan transformeras till bostäder.
Vad hoppas du på framåt?
– Jag vill gärna bedriva forskning som stödjer praktiken. Att kunna ge råd baserad på forskningsresultat tilltalar mig och jag hoppas att min forskning ska bistå Framtidenkoncernen i deras satsningar. Syftet med min avhandling är att bättre förstå hur områdessatsningar fungerar och hur vi kan förbättra livsvillkoren i utvecklingsområden. Förhoppningen är att resultatet inte bara ska ge insikter om vad som driver stadsdelsutveckling, utan att det också kan påverka framtida beslut om hur vi minskar ojämlikheter i våra städer.
Hur skulle ett företag, exempelvis inom CFFF, kunna samarbeta med dig?
– Jag kan till exempel bistå med analys av stora datamängder, som kundnöjdhetsundersökningar för fastighetsbolag, eller göra jämförande studier.
/Lotta Solding
Fakta
Forskarskolan ASSURE (Adaptation of urban Space through SUstainable Regeneration) är ett samarbete mellan RISE, Malmö universitet, Lunds universitet/Lunds Tekniska Högskola och Uppsala universitet/Campus Gotland samt en rad partner: Framtidskoncernen, Vasakronan, Stena Fastigheter AB, HSB Malmö, Krook & Tjäder Arkitekter AB, Structor projektledning Malmö AB, Boverket, Riksantikvarieämbetet, Eurac Research Institute for Renawble Energy, Centrum för Management i Byggsektorn och Centrum för fastighetsföretagande. Satsningen finansieras av Formas.
Här kan du läsa mer på RISE:s hemsida och på Malmö universitets hemsida.