”Jag vill vara med och förändra och gillar opinionsarbete!”

Som ung hade han inga akademiska förebilder intill sig, än mindre några tankar på att studera. I dag är Fredrik Kopsch docent och lektor i fastighetsvetenskap på LTH. Han säger ja till så mycket han kan, drivs av att sprida forskningresultat och vill gärna påverka sin samtid.

Fredrik Kopsch växte upp i Skärhamn i Bohuslän och gick på gymnasiet i Stenungsund. Ett år efter studenten sökte han olika universitetsutbildningar, mycket för att vänner runt honom gjorde det. Att det blev just nationalekonomi på Luleå Tekniska Universitet var mycket slumpens verk. 

– Den här utbildningen stod som nummer två bland de tolv tänkbara utbildningar jag sökt. Här kom jag in och då försvann alla mina andra val. Jag hade inte förstått att jag skulle ha rangordnat min lista. Flytten till Luleå blev en stor förändring och jag kände mig rätt ambivalent inför min utbildning. Jag funderade mycket på hur jag skulle kunna omsätta min nyvunna kunskap till praktik, säger Fredrik Kopsch.

Sedan dess har mycket hänt. Hans akademiska karriär har tagit med honom på en innehållsrik och omväxlande resa. Efter att han gjort den första flytten från Bohuslän till Luleå har han sedan bott, arbetat och studerat i en rad städer och länder. Att pröva nytt och tänka om är inget han räds, snarare tvärtom.

Tacka ja till möjligheter
– Jag vill alltid någon annanstans. Och jag bestämde mig för ett antal år sedan att tacka ja till de möjligheter jag erbjuds. Det var professor Hans Lind på KTH som lärde mig detta. Han sa bland annat att om inget annat så träffar du alltid nya människor. Ibland blir jag kanske missnöjd på kort sikt efter att ha tackat ja till något nytt, men efter hand visar det sig ofta att valet gynnat mig på längre sikt, säger Fredrik.

Fredrik Kopsch, LTH

Hans karriär kan kortfattat beskrivas så här: kandidatexamen i nationalekonomi från Luleå Tekniska Högskola, följt av en mastersexamen från University of Toledo, Ohio (USA). Därefter doktorandstudier vid KTH, i fastighetsekonomi, vilket ledde till att han 2013 disputerade på avhandlingen ”Essays in Regional Economics”. Därefter fortsatte han forska vid KTH och Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI). Sedan 2016 är han knuten till Avdelningen för fastighetsvetenskap vid Lunds Tekniska Högskola.

När Fredrik berättar om sitt liv med egna ord är den till synes raka vägen betydligt slingrigare. De första studieåren i Luleå bröts upp av en termin vid Uppsala universitet. När han sedan återvände till Luleå ”tröttnade han igen” och begav sig till Barcelona. En vistelse som blev betydligt längre än han tänkt sig, mycket beroende på att han träffade sin blivande fru där.

Forskning vid KTH
Vistelsen i Spanien följdes av ett år i amerikanska Ohio och University of Toledo. Steget därefter var däremot inte givet. Han ville inte forska i USA, utan sökte och antogs i stället till ett forskningsprogram i spanska Alicante. Men där trivdes han inte alls och återvände till Sverige och började forska på KTH. 2013 la han fram sin doktorsavhandling.

– Vid det här laget hade jag fastnat ganska mycket för akademin. Och i dag ägnar jag en hel del tid åt att utbilda andra som kanske inte heller vet vad de ska göra i framtiden, säger Fredrik och syftar tillbaka till sin egen lite osäkra studenttid.

Fredrik drivs alltså av att ha roligt och må bra. I denna anda inledde han för några år sedan sin andra doktorandutbildning, i ekonomisk historia. För att det verkade spännande och för att han kunde och ville. Något annat som gör hans vardag stimulerande är att delta i samhällsdebatten. 

– Kommunikation med det övriga samhället är mycket viktigt. Jag vill jobba mer med att nå ut med forskningsresultat och vara med och påverka. Sedan ett och ett halvt år är jag till exempel knuten till tankesmedjan Timbro. Jag skriver också en hel del debattartiklar, exempelvis i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. 

Vad har du fått för reaktioner på din synlighet?
– Reaktionerna har varit blandade. Många forskare vill ju förhålla sig ideologiskt neutrala, vad nu det skulle innebära. Jag tycker att det är bisarrt att förvänta sig det. Jag har ett stort samhällsintresse och att jag då också har en ideologisk övertygelse ser jag inte som konstigt. Jag har inga problem med att säga var jag står politiskt. 

Fredrik har till exempel engagerat sig i och skrivit en hel del om bostadsmarknaden och då främst hyresmarknaden, som han menar borde avregleras. 

– På hyresmarknaden finns många möjligheter till omfördelning. Vi behöver bli bättre på att försöka ta hand om samhällets svaga, säger han.

Förslag om marknadshyror
Fredrik deltog i utredningen som la fram förslaget om marknadshyror sommaren 2021. Två år dessförinnan skrev han en bok i ämnet: En hyresmarknad i kris – fortsatt lindring av symptomen, eller bota sjukdomen?

– Jag gillar opinionsarbete och vill vara med och förändra! Jag tycker att debatten är rolig! Vi forskare är ju skattefinansierade och då ser jag det som en plikt att bidra och vara med och nå ut. 

Läs mer om Fredrik Kopsch och kontakta honom här.

/Lotta Solding