Sökes: en byggnad som ska transformeras. Finnes: en analytisk doktorand

Elsa Le Ber ingår i den nystartade forskarskolan ASSURE, som en av tio doktorander. Fokus inom forskarskolan ligger på hållbar renovering och omvandling av städer. I sin forskning skulle Elsa vilja följa en byggnad som ska förändras.

– Jag skulle gärna vilja följa en lokal eller byggnad i Malmö som ska renoveras eller transformeras. Kanske från att ha varit en industribyggnad till att bli något annat. Jag intresserar mig bland annat för vad lokalen sätter för ramar under en sådan process. Jag tar tacksamt emot tips eller förslag på ett lämpligt case, säger hon.

Elsa kommer från Frankrike men har bott i Sverige under flera längre perioder – i Göteborg, på Gotland och nu i Malmö. Efter att ha varit utbytesstudent i Göteborg som sextonåring har Sverige fortsatt att locka hit henne, till både arbete och studier. Hon har en fransk kandidatexamen i företagsekonomi, med inriktning mot handel, marknadsföring och finans.

– Efter min kandidatexamen flyttade jag tillbaka till Göteborg, för att se hur det var att leva där som vuxen. Efter ett år med mindre ströjobb ville jag vidareutbilda mig inom hållbarhet. Jag sökte och kom in på en ettårig masterutbildning i Sustainable management, vid  Uppsala universitet/Campus Gotland. Utbildningen var fantastisk men därefter följde en osäker period, mitt under pandemin och med en tuff arbetsmarknad. Då valde jag att flytta tillbaka till Frankrike, berättar hon.

Väl där sökte Elsa jobb både i Sverige och Frankrike. Tio månader senare vann Sverige på nytt dragkampen om Elsa, när hon fick ett jobb som projektledare på Position Green.


– Företaget växte mycket under de två år jag arbetade där. Min roll utvecklades i takt med förändringarna och jag lärde mig massor. Jag höll hela tiden kontakt med mina studiekamrater från Gotland och även några av lärarna. Via en av dem fick jag tipset att söka till forskarskolan ASSURE, säger Elsa och tillägger:

Gjorde rätt val
– Jag trodde aldrig att jag skulle få en plats, men i juni 2023 fick jag besked att jag kommit in. Då valde jag att lämna Position Green. Det känns som jag gjorde rätt val, för i dag är jag närmare att göra det jag vill.

Elsas forskningsämne ska definieras under våren. Hon vill gärna göra kvalitativ forskning och fördjupa sig i och försöka förstå begrepp som utveckling, renoveringsprojekt och transformatio

– Under hösten har vi varit med på olika möten och konferenser, för att öka vår förståelse för fastighetsbranschen och olika typer av byggnader. Nu känns det skönt att få dra sig lite tillbaka för att fundera mer teoretiskt på stadsomvandling och renovering, för att hitta mitt forskningsfält. Det hade varit roligt att kunna bidra till lärande i renoveringsprocesser, säger Elsa.

Vad tycker du om ASSURE så här långt?
– Vi har bra samtal i doktorandgruppen, där vi försöker förstå och lära oss mer om varandras kunskap, vilket jag tror kommer att påverka våra avhandlingar. Jag är analytisk och funderar därför en del på vad det innebär att vår forskning är praktiknära och hur det påverkar oss som doktorander, säger Elsa och fortsätter:

– Jag hoppas kunna lära mig så mycket som möjligt av de andra doktoranderna och hoppas också kunna bidra till deras forskning. Kanske blir även detta något vi kan sprida vidare – hur man bäst lär av varandra och tar in olika perspektiv!

Öppna upp samtal
Elsa vill också gärna vara med och öppna upp samtal och bredda begrepp, vilket hon tycker att utbildningen ger goda möjligheter till.

– Vi behöver förändra våra relationer till renovering, byggnader och andra människor. Jag tror verkligen att vi har relationer till byggnader och att det är viktigt att tänka på. Om det är något som universitet kan bidra med så är det att lyssna in allas tankar, genom dialog. Vi har tid och vi vill dela med oss av vår praktiknära forskning, avslutar Elsa.

Kan Elsas forskning vara av intresse för ditt företag eller organisation? Känner du till någon byggnad som står inför en transformation? Hör i så fall gärna av dig till henne. elsa.leber@mau.se

/Lotta Solding

Fakta
Forskarskolan ASSURE  (Adaptation of urban Space through SUstainable Regeneration) är ett samarbete mellan RISE, Malmö universitet, Lunds universitet/Lunds Tekniska Högskola och Uppsala universitet/Campus Gotland samt en rad partner: Framtidskoncernen, Vasakronan, Stena Fastigheter AB, HSB Malmö, Krook & Tjäder Arkitekter AB, Structor projektledning Malmö AB, Boverket, Riksantikvarieämbetet, Eurac Research Institute for Renawble Energy, Centrum för Management i Byggsektorn och Centrum för fastighetsföretagande. Satsningen finansieras av Formas.

Här kan du läsa mer om ASSURE på Malmö universitets hemsida (engelska).
Här kan du läsa mer om ASSURE på RISE:s hemsida.