Vill bidra till ökad hållbarhet inom det befintliga fastighetsbeståndet

Marie Persson är vd på Volito Fastigheter och valdes in i CFFF:s styrelse i juni 2022. En fråga som hon gärna ägnar lite extra uppmärksamhet är hållbarhet inom det befintliga fastighetsbeståndet. Att få större inblick inom både utbildning och forskning om fastigheter ser hon också fram emot.

Marie Persson

– Jag är relativt ny inom förvaltning. Sedan jag kom till Volito har jag fått ytterligare en vinkel på hållbarhetsfrågorna. Därför vill jag gärna bidra till att göra hållbarhet mer relevant inom förvaltningsområdet och det befintliga beståndet. Jag är också nyfiken på att utöka min kunskap om akademin. Jag kommer gärna med inspel på framtida utbildningar och är nyfiken på att lära mig mer om forskning inom fastighetsområdet, säger Marie Persson och tillägger:
– Att få sitta i samma styrelse som andra kloka människor med andra perspektiv än mina känns också mycket inspirerande!
Marie lyfter även hållbarhet som en av branschens mest aktuella frågor. Hur hyresrätten ska se ut ser hon som en annan angelägen fråga.

Hållbarhet och gemensamma resurser
– Jag tror att vi behöver utreda alternativa boende- och ägandeformer. Vi måste också våga se det befintliga beståndet som något fint. Det handlar om hållbarhet och om hur vi hanterar våra gemensamma resurser. Inom CFFF hoppas jag att vi ska kunna prata mer om återbruk och hur vi kan samutnyttja ytor, säger Marie Persson.
Marie tog sina första steg mot fastighetsområdet redan på gymnasiet i Älmhult, där hon gick på teknisk linje. 
– Jag fick ett stipendium av vår lärare i ritteknik på gymnasiet. Han sa till mina föräldrar: ”Hon ska läsa till ingenjör i Lund”. Och ja, så blev det, säger Marie och ler åt minnet.

Att hantera konflikter
En kunskap som livet, kanske framför allt uppväxten, har gett henne är konsten att hantera konflikter.
– Jag har två systrar och är mellansyster, vilket har fått mig att utveckla min diplomatiska ådra. Jag är orädd för konflikter och är ganska lugn. När jag ser en konflikt komma försöker jag ta tag i den direkt, innan det blir mer muller. Den förmågan har jag har haft god nytta av i mitt yrkesliv, säger Marie.
Hon utbildade sig till väg- och vatteningenjör på LTH och trivdes både med Lund och studentlivet. Några år efter examen fick hon en traineeplats på Skanska, där hon sedan kom att stanna i 22 år, för att i en rad olika roller arbeta med kommersiell fastighetsutveckling. 

Hur kändes klivet från stora Skanska till det mindre och familjeägda Volito?
– Jag hade ju varit inom samma bolag länge, så när jag fick frågan om vd-uppdraget på Volito tilltalades jag av möjligheten att få jobba med långsiktig förvaltning. Det kändes spännande att få testa! Det var också nytt att arbeta inom ett lokalt och privatägt företag, där grundtanken är att förvalta fastigheter för generationer framåt. Att arbeta mer långsiktigt och inte vara lika bunden till kvartalsekonomin kändes lockande, säger hon.

Vad gör fastighetsbranschen intressant för dig?
– Den byggda miljön påverkar ju alla, både de som finns i och de som finns utanför husen. Att först ha fått arbeta med fastighetsutveckling och nu med förvaltning av fastigheter känns inspirerande. 

Fakta Marie Persson
Marie tillträdde som vd för Volito Fastigheter i april 2021. Företaget ingår i Volito-koncernen och har sin bas i Malmö. Dessförinnan arbetade Marie på Skanska i 22 år, i en rad olika roller, med fokus på utveckling av kommersiella fastigheter.

Läs mer om Volito Fastigheter här.